Чипсът без съмнение е любима храна на стотици и неслучайно много хора са против налагането на допълнителен данък върху картофеното изделие. Причината чипсът да се приема за вредна храна е, че един пакет е пълен с мазнини, сол и захар, които освен че вредят на организма, стимулират центровете на удоволствието в мозъка и водят до неустоимо желание за консумацията им.
Учените са единодушни, че честата консумация на чипс може да нанесе непоправими щети върху здравето именно заради тези си съставки. Не е тайна, че пакетираните храни от този тип съдържат и редица други вредни за организма вещества: консервати, подобрители на вкуса, оцветители и др., които в крайна сметка излизат скъпи.
Какви са преките рискове за здравето от чипса?
Затлъстяване
Наднорменото тегло е не само естетичен проблем – то е директно свързано с възникването на много социално значими заболявания като диабет, болести на сърцето и някои форми на рак. В 100 г чипс например се съдържат над 500 калории, 40 г мазнини и близо 50 г въглехидрати.
Според проучване, публикувано в сп. The New England Journal, редовната консумация на чипс допринася за покачването на телесното тегло с около 2 кг в рамките на 4 години. Специалистите по хранене смятат, че връзката между чипса и напълняването е доста по-силна, в сравнение с тази при сладкишите, мазните меса и газираните напитки.
Липса на хранителни вещества
Картофеното изделие е сред основните източници на т.нар. „празни калории“ – храни, от които се пълнее, но без да снабдяват организма с жизненоважните за него вещества. Естествено, в чипса няма витамини и минерали и предпочитайки го пред други продукти, човек лишава тялото си от градивни елементи.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар