Снимка: Reuters, архив

Чипсът без съмнение е любима храна на стотици и неслучайно много хора са против налагането на допълнителен данък върху картофеното изделие. Причината чипсът да се приема за вредна храна е, че един пакет е пълен с мазнини, сол и захар, които освен че вредят на организма, стимулират центровете на удоволствието в мозъка и водят до неустоимо желание за консумацията им.

Учените са единодушни, че честата консумация на чипс може да нанесе непоправими щети върху здравето именно заради тези си съставки. Не е тайна, че пакетираните храни от този тип съдържат и редица други вредни за организма вещества: консервати, подобрители на вкуса, оцветители и др., които в крайна сметка излизат скъпи.
 
Какви са преките рискове за здравето от чипса?
 
Затлъстяване
 
Наднорменото тегло е не само естетичен проблем – то е директно свързано с възникването на много социално значими заболявания като диабет, болести на сърцето и някои форми на рак. В 100 г чипс например се съдържат над 500 калории, 40 г мазнини и близо 50 г въглехидрати.
 
Според проучване, публикувано в сп. The New England Journal, редовната консумация на чипс допринася за покачването на телесното тегло с около 2 кг в рамките на 4 години. Специалистите по хранене смятат, че връзката между чипса и напълняването е доста по-силна, в сравнение с тази при сладкишите, мазните меса и газираните напитки.
 
Липса на хранителни вещества
 
Картофеното изделие е сред основните източници на т.нар. „празни калории“ – храни, от които се пълнее, но без да снабдяват организма с жизненоважните за него вещества. Естествено, в чипса няма витамини и минерали и предпочитайки го пред други продукти, човек лишава тялото си от градивни елементи.
 
Как още ни вреди чипсът ще научите от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase