Снимка: Reuters, архив

 Мнозина ежедневно използват дезодоранти и антиперспиранти, за да се предпазят от изпотяването, без да се замислят дали те могат да навредят на здравето. По-голямата част от тези продукти, които са достъпни на пазара, са синтетични, пълни с химични вещества, включително и токсини.

 
Веднъж попаднали върху кожата, тя ги абсорбира, което повишава риска от развитие на здравословни проблеми. В какво, по-конкретно, могат да се изразяват проблемите, следствие на употребата на дезодоранти и антиперспиранти?
 
Поява на обриви
 
Повечето дезодоранти съдържат съединението пропиленгликол, което може да раздразни кожата и да доведе до поява на обрив. Веществото също така е и невротоксин и влияе на нервната система. Препоръчително е да се избягва употребата на стикове, тъй като при тях концентрацията на пропиленгликол е по-голяма.
 
Повишава се рискът от развитие на Алцхаймер
 
В тези продукти против изпотяване се съдържа алуминий, който се свързва с риска от развитие на няколко заболявания, включително деменция и болест на Алцхаймер. Вдишването на това вещество може да доведе и до астма.
 
За другите вреди от дезодорантите ще научите от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase