Снимка: Reuters, архив
fallback

За преработено се счита това месо, в което са вложени различни видове химикали за втърдяване, изсушаване, осоляване, оцветяване и консервиране. Това са всички колбаси, бекон, шунка, пушено, луканки, пастърма и консерви. Неслучайно специалистите откриват силна връзка между този вид храни и развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и злокачествени образувания.

Като изключим онзи немаловажен факт, пред който за удобство си затваряме очите – че в колбасите има безброй много друга материя и по-малко месо, тяхното вредно въздействие върху организма идва от няколко на брой изключително опасни за всеки един от нас съставки.
 
На първо място това са попадналите в тялото нитрати, превърнати в нитрити, N-нитрозо съединения и нитрозамини. Това са силно канцерогенни вещества, от които обаче хранителната индустрия не може да се откаже по три причини: те запазват свежия розов цвят на месото за доста по-дълго време, подобравят аромата му и възпират развитието на бактериите, които развалят месото, намалявайки риска от хранително натравяне.
 
Още за вредата от преработените меса ще научите от Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

бай иван

преди 8 години

драги ми катя истинско месо за последно с коя уста си яла...

6

До 4

преди 8 години

Фуража с който си си хранил свинчето, замислял ли си се какъв е ?

5

зеленчук

преди 8 години

В някои зеленчуци има много повече нитрати отколкото в колбасите.

fallback