Снимка: Reuters, архив

Гениталиите са деликатна и особено чувствителна област на женското тяло. Заболяванията, които най-често ги засягат, са инфекциозни и дерматологични.

1. Вулводиния

Вулводинията е термин, описващ постоянния дискомфорт във вулвата (външните полови органи), изразяващ се в парене, дразнене и сухота. Заболяването има няколко клинични форми:
 
  • Есенциална вулводиния – често се среща при възрастни жени в менопаузата. Характеризира се с парене в областта на големите срамни устни, уретрата и перинеума. Счита се, че причината за заболяването е увреждането на сензорните нерви и промяната в кожната чувствителност в областта.
  • Цикличен вулвит – това е алергична форма на вулводинията, развиваща се срещу налични във влагалището дрожди от род Candida. Появява се във втората фаза (лутеалната) на менструалния цикъл с болка, сърбеж и чуство за оток на вулвата. Оплакванията се засилват след полов контакт.
  • Вулвит, дължащ се на семенната течност – рядко срещано заболяване, протичащо със сърбеж, зачервяване, оток и уртикариален обрив на вулвата. Симптомите се появяват много скоро след коитус. Установено е, че състоянието се дължи на синтез на антитела у жената срещу семенната плазма на партньора. Прием на антибиотици или морски продукти от мъжа са най-честите антигени, провокиращи имунната система на жената.
Още причини за генитално неразположение при жената ще намерите на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase