Снимка: bgonair.bg
fallback

Днес почитаме празника на Свети великомъченик Мина. Чудотворецът е покровител на семейството, сираците, бездомните и всички народни лечители и знахари.

Легендата казва: "Ако не можете да отидете при Свети Мина, той ще дойде при вас, ако го повикате с молитва. Защото е един от най-големите и най-помагащи светци".

Кога вярата носи изцеление и как природата ни помага със силата на своите дарове? Много от бабините рецепти издържат проверката на науката. Но кои са с най-голяма лечебна сила? Могат ли билките да помогнат при диабет или депресия? Как правилно да ги прилагаме? Билколечение или традиционна медицина?

Според Светлана Аладжем и Димитрина Ботева от фондация "Информация и природозащита" нашата страна е изключително богата на билки, но хората не ги познават и не знаят как да ги използват.

"От 4200 вида висши растения в България, над 770 са лечебни. Дори в междублоковите пространства има по 15-20 вида билки – глухарче, липа, конски кестен, живовляк", обясни  Димитрина Ботева в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR.

"Земята ни е такава, че дава много голямо разнообразие от растения и животни и има и много лечебни растения. Не ги познаваме добре, загубили сме познанието на предците си", допълни и  Светлана Аладжем.

Всеки трябва да има билки вкъщи. Липата, ментата, глогът, шипката, мащерката  - това е домашната аптека, каза още Аладжем. Мащерката заедно с цвят от бъз, който е добър за дихателните пътища, гърло, бронхити, правят много добър чай за сезона, препоръча Ботева. Глогът пък помага за болно сърце.

При събирането на билки има и няколко много важни правила , които трябва да се спазват. Не бива да се чупят дървета и да се изкореняват растенията. Винаги трябва да се събират в сухо и слънчево време, обясни  Ботева.

Проф. Мермерски даде и конкретни съвети как да повишим имунитета си. Той даде рецепта за истинска целебна бомба.

"2-3 дребни моркова се настъргват, добавя се орех или семена от слънчоглед, 15-20 капки прополисова тинктура, 1-2 лъжички мед и получавате истинска целебна бомба", препоръча Мермерски.

С друга рецепта също се повишава имунитетът и се изчиства организмът - кисело мляко заедно с пектин, който изсмуква токсините, мед, канела и една лъжица ленено семе. Професор Мермерски разкри и че хрема и кашлица могат да се лекуват с прополисова тинктура, като са сложат малки напоени тампони в ноздрите.

Изненадващо професорът разкри, че жълъдите помагат при хемороиди и подагра. С чай от живовляк и малки топчета прополис, диабетиците пък ще спрат да пият лекарства.

Емил Елмазов, който е наричан "властелина на билките", също разкри някои лечебни свойства на растенията. По думите му здравецът у нас е недооценен. Здравецовото масло сваля кръвна захар, високо кръвно. Известното розово масло може да излекува черен дроб, рак на кожата.

"Имаме билки, които лекуват рак, но ние сякаш не си ги ценим", обобщи Елмазов.

Вижте още за лечебните сили на растенията във видеото на предаването "Днес":

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

реалист

преди 8 години

***!

4

Минаващ

преди 8 години

@1, 2 и 3: Преди да си изокате мненията тука, никой не знаеше какви глyпаци сте. . .Що не вземете малко да си починете, и без това нямате нищо позитивно за споделяне.

3

до 1

преди 8 години

Ами не стигай до скучните и неприятни отвари.Това става като преди да е дошло лошото, редовно си пийваш чайчета от познати и лесни за събиране билки без специална рецепта и ред - лайкучка, липа, бъз, мащерка, шипка, невен, глог, бял равнец, кантарион, хвощ...Има ги навсякъде, ама пусти мързел!А ти караш на кафета, алкохол и наркотици и след това ще лочиш горчива отвара от скъпи треви, които ти дават разни мошеници.Късно е, чадо! - казва дедо поп и запрята расото....!

fallback