Снимка: Reuters, архив
fallback

Няма опасност пациенти в тежко състояние да останат без лечение, след като бъдат въведени двата пакета за медицинска помощ у нас. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков след участието си в организирания от Puls.bg и Клуб Investor дискусионен форум "Здравен дебат".

По неговите думи след реформата не може да става дума за лимити на лечение, особено що се отнася до основния пакет, в който попадат спешните случаи, пациентите със социално значими хронични заболявания и децата.
 
Шарков посочи, че болниците в страната отдавна са достигнали тавана на хоспитализации и така или иначе тази бройка вече няма как да бъде надвишена. При наличие на пациенти, които попадат в допълнителния пакет и поради някакво усложняване влизат в основния обаче, заложеното като обем дейност ще бъде увеличавано.
 
Междувременно се обсъжда дали консумативите за заболяванията от основния пакет могат да бъдат заплащани напълно от Националната здравноосигурителна каса. По думите на Ваньо Шарков те трябва не просто да бъдат платени, но и реално остойностени.
 
Във връзка с идеята в аптеки и болници да се влиза само посредством пръстова идентификация, зам.-ресорният министър за пореден път обясни, че става дума за снемане на биометрични данни, които нямат нищо общо с криминалистиката. От една страна управляващите се надяват да спре ненужните хоспитализации в лечебните заведения, а от друга – да стопират фалшивите надписвания на лекарства в аптеките.
 
Той уточни, че по този начин всеки всеки един човек ще може да взема лекарства на роднините си „до трето коляно“, така че опасенията дали възрастните и тежко болни хора ще могат да получават необходимите им медикаменти отпадат.
 
Продължението на материала от здравния дебат на Puls.bg и Клуб Investor ще намерите на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

ме

преди 8 години

"социално значими хронични болести"? А, останалите какво да правят? Хората със социално незначимите хрочнични болести, като например редките заболявания? Направо да се евакуират или какво? Какво ще стане, когато на човек с високо кръвно му открият рядко заболяване на сърцето - ще трябва да си продава бъбреците, за да се лекува или какво? Защото лекарствата за редките заболявания струват хиляди лева на месец! Също и за рак, спин, при трансплантация и т.н Всъщност кой ще плаща трансплантациите?

fallback