Снимка: Reuters, архив

За наименование на ушната кал в медицинските среди се използва терминът церумен. Той представлява натрупване в голямо количество на секрети от жлезите, намиращи се по външния слухов канал. Освен това в него се съдържат олющени клетки на кожата – епителни, както и прахови частици. Под действието на кислорода от въздуха се получава тъмно-кафявият цвят на ушната кал.

Нормално кожата на външния слухов проход има функцията да се самопочиства от натрупания церумен. Но при определени условия е възможно тази функция да бъде нарушена и съответно да последва свръхобразуване на ушна кал и запушване на канала на ухото.
 
Такива условия се създават от хората, които използват често клечки за почистване на ушите или се опитват да размекнат натрупания церумен с капки за уши. По този начин нарушават самопочистващата функция на слуховия канал и водят до съответното натрупване на секрет.
 
Ушната кал е естествен начин на организма за защита. Тя покрива като филм кожата на слуховия канал и предпазва срещу нараняване или навлизане на микроорганизми. Честото ѝ почистване води до образуване на по-голямо количество. И така в един момент се води до порочен кръг, в който колкото по-често ушите се почистват-толкова повече церумен се образува.
 
Повече за ушната кал и слуха ще научите от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase