Снимка: Reuters, архив
fallback

 Вулвовагиналната кандидоза е инфекциозно заболяване на външните полови органи и влагалището на жената, причинено от дрожди от род Candida у предразположени индивиди. Може се класифицира в три типа в зависимост от засегнатите тъкани: вулвит – засяга външните полови органи, вагинит – засяга влагалището, и вулвовагинит – комбинация от първите два типа.

 
Представителите на род Candida са няколко. Нaй-често причител на инекцията е Candida albicans, като гъбичката е нормален обитател на кожата и лигавиците. В по-редки случаи са Candida glabrata и Candida tropicalis. Типизирането на дрождите е от значение за провеждането на адекватно лечение, тъй като медикаментите, влияещи на Candida albicans, не въздействат на другите два типа.
 
Дрождите от род Candida причиняват заболяване у човека чрез тъканна инвазия и продукция на токсини. Първият етап от развитието на заболяването е колонизирането на лигавицата и кожата – повишава се броят на причинителя при промяна в общото състояние на организма (например при боледуване, стрес, прием на лекарства). Дрождите се свързват към епителните клетки, приникват в тях и около тях и продължават активното си делене. На следващия етап започват продукция на токсини, които са отговорни за възникването на възпалителна реакция.
 
Още за вулвовагиналната кандидоза ще научите от Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 8 години

Минко, глупав си мойто момче. Точно миенето със *** или други препарати може да докара кандидоза. И не виждам кво му е смешното..

1

Анонимен

преди 8 години

Не знам от какво се причинява, но смърди ужасно. Оня ден в трамвая ми залютя на очите, в първия момент си помислих че правят биологични опити с пътниците,но после всичко стана ясно.

fallback