Снимка: Reuters, архив
fallback

Фурункулоза на вулвата

Фурункулозата е гноен възпалителен процес на космения фоликул. Инфекцията се причинява от бактерии, като най-честият причинител е Staphylococcus aureus.
 
Развитието на заболяването се благоприятства от микротравми в областта, протриване на кожата, замърсяване, диабет. Напоследък фурункулозата зачестява поради модната тенденция за цялостна епилация на космите на вулвата.
 
Инфекциозният процес е ограничен. Бактериите попадат в космените фоликули и причиняват гнойно възпаление с централна некроза, наречена "жило". "Жилото" съдържа умъртвена тъкан на косъма. Кожата около огнището е зачервена и оточна. Ако възпалението обхване множество съседни космени фоликули, разпространи се по-дълбоко и абсцедира, се нарича карбункул.
 
Най-често жената се оплаква от новопоявила се подутина във вулварната област. Болката е локализирана и с пулсиращ характер, засилваща се при докосване. Кожата около възпалената кожа е зачервена.
 
Лечението на фурункулозата се състои в прилагането на средства, засилващи "узряването" на възпалението – компреси с ихтиол. Отделянето на "жилото" води до оздравяване. По-големите фурункули подлежат на антибиотично лечение. При липсата на ефект от тази терапия се пристъпва към хирургична обработка.
 
Кои са другите заболявания на вулвата ще научите от Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 8 години

Статията е за един цирей така ли?можеше да напишете нещо ,което наистина да е от полза.Коментарите оставям без коментар!

2

Милко

преди 8 години

Тая от снимката като е гледам май много я боли вулвата. Вижте как се е привела.

1

Анонимен

преди 8 години

питайте волен СКОРО ЩЕ ГИ ИМА ВСИЧКИТЕ В ЗАТВОРА

fallback