Снимка: Reuters, архив

Месец без алкохол може да предотврати сериозни заболявания по-късно в живота, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на британски специалисти.

Проучването на изследователи от Юнивърсити колидж разкрива съществени ползи за черния дроб, кръвното налягане и холестеролните нива на индивиди, загърбили чашката за четири седмици.

Според авторите едномесечното въздържание понижава риска от развитието на диабет и чернодробни заболявания. Изследователите са установили също, че отказът от пиене за определения период е довел до отслабване и значително подобрение на концентрацията и съня на участниците.

За целите на проучването специалистите са наблюдавали 102 души - относително здрави индивиди от мъжки и женски пол, прехвърлили 40-те, преди и по време на кампанията "сух януари" - месец без алкохол. Участниците са били окачествени като "умерени пиячи", които консумират малко над препоръчителните алкохолни единици за представителите на двата пола.

Регулаторните органи трябва да са "особено заинтригувани" от проучването, но са необходими повече изследвания, за да се установят трайните ефекти от алкохолното въздържание, отбелязва професор Кевин Мур от изследователския екип.

Според настоящите официални здравни препоръки дневното количество за мъжете не трябва да превишава четири алкохолни единици, а за жените - три алкохолни единици.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase