Снимка: Reuters, архив

Ларинксът е органът, свързан пряко с говорната способност на човека. Ако по каквато и да било причина настъпи някакво прекомерно натоварване или увреждане на структурите на този орган, съответно се получава промяна и в правилното му функциониране. В случая има отклонения в гласа, изразяващи се в дрезгав глас, дразнене, болка и други субективни симптоми.

Професии, свързани с голямо натоварване на ларинкса, са най-вече на певци, говорители и учители. При тях с времето се получава свръхнапрежение на гласните връзки. Състоянието може да настъпи остро, когато се е получило екстремално натоварване. Например при спортни коментатори по време на мач или военни командири по време на някаква подготовка. При директен оглед се виждат оточни и силно зачервени гласни връзки, по които може да има и кръвоизливи.

 
В такива случаи се препоръчва щадене на гласа чрез гласова почивка и евентуално инхалационни процедури с успокояващи лигавицата средства.
 
Хроничните форми на такъв тип натоварване чрез постоянна гласова умора са представени от т.нар. ларингеални нодули или известни сред обществото като певчески възли. Клинично симптомите се изразяват в продължително дрезгав глас, а пеенето е силно затруднено. Често причина за появата на тези възли се оказва и неправилната и недостатъчна певческа техника.
 
Причините за дрезгавия глас ще научите от Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase