Снимка: Reuters, архив
fallback

Късното лягане вечер може да доведе до натрупване на излишни килограми, се посочва в данните на ново проучване.

Изследователите от Калифорнийския университет Бъркли в САЩ установяват, че заспиването в късните часове на вечерта през работната седмица повишава риска от наднормено тегло – с всеки час закъснение индексът телесна маса се покачва с 2,1 точки.
 
Според автора на проучването Лорън Асърнов резултатите са важни, тъй като те разкриват не просто нуждата от достатъчно време за сън, но и необходимостта от по-ранно лягане сред тийнейджърите.
 
За целта на проучването си изследователите събират и анализират данни на повече от 3 000 подрастващи. Данните са за периода между 1994 – 2009 г. Сънят и циркадните ритми са определени чрез информация, която участници дават за себе си.
 
За връзката между наднорменото тегло и късното лягане ще научите от Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 8 години

На село хората ядат чинии с ядене с връх и здраво хляб, обаче по цял ден са на къра и бачкат. Яде се към 2100-2200 и то доста обилно и в 2300 се ляга, обаче са нормални и здрави...защо ли!? На тея от тоя университет мога им се из..ра на проучването.Зависи главно с какви химии се тъпчеш.

6

Св до 3

преди 8 години

Доводите "има по бърз метаболизъм, генетично е по слаб, задържа вода" са смешни. Няма такава болест, освен в главата. Я ми кажете ако сипвате повече в резервоара, а не карате колата, кога ще прелее. А ако карате повече колата и по-зверски я натискате? Кога ще се изпразни?Генетично обремененение е свързано с хранителните навици в семейството. . Вчера една майка около 120 кг едва стигнала, седнала пред къщата ѝ, пълната торба до нея, хапва кроасанче и до нея пълно детенце и то хапва - е генетика!

5

Анонимен

преди 8 години

Вечерям в 23ч. , лягам си в 1:30ч. , 60 кила с мокри дрехи съм. Ако късното лягане има значение за килограмите то се нарежда много назад в таблицата с неща, оказващи влияние.

fallback