Ябълката е богата на антиоксиданти, благодарение на които организмът ни може да запази младостта и здравето си. По данни на Университета на Квебек, антиоксидантите в плода предпазват невроните от възпалителни процеси и преждевременно отмиране. Не само поради тази причина ябълката се оказва плод, който елиминира неприятните последствия от стреса в организма и дори предпазва от развитие на дементивни заболявания, като болест на Алцхаймер. Тази полза идва в резултат на изследване на Университета Корнел, представено в Journal of Food Science.
Според друго проучване, на Щатския университет на Флорида, САЩ, редовната консумация на ябълки в продължение на шест месеца може да намали стойностите на лошия холестерол в кръвта с 23%. Това от своя страна редуцира риска от сърдечносъдови заболявания, и, включително и тромботичен исхемичен инсулт. Отразява се благоприятно и на съхранението на паметта. Срещу диабет тип 2 от полза е хапването дори само на 3 ябълки седмично.
Ползата за сърдечното здраве се дължи на кверцетина в ябълките според финландски изследователи. Редовното им похапване при възрастните над 50 години може да намали употребата на статини, става ясно от друго научно проучване.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
7
Георги
преди 8 годиниЗащо трябва да ядем ябълки!? Каква тъпотия само! Пишете защо не трябва да ядем българско сирене, от 20лв кг.
6
вуте
преди 8 годиниАми те като и киселото мляко,което с месеци не се разваля.
5
Лъф
преди 8 годиниХрус! Ммммммм...