Снимка: Булфото, архив
fallback

Повече от 14 представители на пациентски организации са се подписали под декларация, в която категорично се осъжда идеята за криминализирането на укриването на болест, лансирана вчера от заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

Oще по темата

Всеки лекар е длъжен да спазва еднакво строги правила за безопасност при работа, гарантиращи както неговото здраве, така и това на пациента, отсече председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев, цитиран от БТА.

По думите му дали пациентът е с хепатит или ХИВ, не би следвало да има значение за подхода и отношението на лекаря към него.

Пациентите са принудени да крият своето състояние, защото в противен случай няма да получат медицински грижи, допълни той и отбеляза, че това е "остра форма на дискриминация".

Възможно е ЕС да предприеме наказателна процедура срещу България заради такава дискриминация, предупреди Хасърджиев.

Пациентските организации настояват да се прекрати обсъждането на темата за криминализиране на укриването на диагноза, както и за публичност на позицията на Министерството на здравеопазването по идеята, изразена от представител на БЛС.

По-късно пък самата д-р Галинка Павлова призна, че идеята за криминализиране на укриването на диагноза е лично нейна, а не на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Грибоедов

преди 8 години

Лекар, към пациент : "Да ви пазя ли?"Пациент: "Да , моля!"Лекар: "Пай сеееееее!"Завесата се спуска

5

абе...

преди 8 години

Онази черничката германка от групата на Люси от Х-фактор как я съдиха в Германия, че не казала на партньорите си, че е болна от СПИН!И медиците имят деца. И те искат да си ги отгледат.

4

Абе...

преди 8 години

Никой не иска да се пореже, докато бели картофи, но го правят мнозина. Същото е и с медиците.Нека представителите на ''пациентските организации'' да дойдат да поставят инжекции на спинозни пациенти само за една седмица, да видят какво е!Естествено, че е по-добре да знаят!По време на операция, очилата на хирурзите стават в капчици кръв, колкото и да внимават. На тези, които не носят очила им отива всичко в очите. Ако знаят, че пациента е болен, се вземат допълнителни мерки.

fallback