Архив: Булфото

Използването на пръстов отпечатък за влизане в болницата е поредното недоразумение в системата на здравеопазването, смята проф. д-р Борис Богов, началник на Клиника по нефрология при Александровска болница. В ефира на Bulgaria ON AIR той припомни факта, че при постъпването в здравните заведения и при дехоспитализация всеки пациент използва личната си карта - система, за която са похарчени 24 млн. лева.

"Въвеждането на още един идентификатор за идентичност на пациентите също ще струва много пари. 24 млн. лева не са малко пари, а сигурно и още толкова ще са нужни за този пръстов отпечатък идентификатор. Вместо тези пари да влязат до финансирането на болницата за следващата идна година - 2016 г., някакви пари отново ще бъдат похарчени." - посочи проф. Богов.

Още по темата

Парите за този идентификатор няма откъде да дойдат освен от болниците, посочи проф. Богов.

"Няма откъде да дойдат. Недофинансирането на 2016 г. се отбеляза, че ще бъде не по-малко от 150-180 млн. лева. Тези пари определено ще бъдат в ущърб на здравеопазването и пациентите, които се лекуват.", смята експертът.

"Пръстовите отпечатъци на всички български граждани вече са налични в базата данни на МВР. Откакто се въведоха новите лични карти и те се случват с пръстов отпечатък. Най-лесно е те да бъдат взети от базата данни и да бъде направена една лична карта, в която да има данни за пръстов отпечатък, кръвна група и за евентуално желание за донорство.", смята проф. Богов.

Министър Москов посочи, че проектът за пръстовия отпечатък е свързан с реализацията на Електронното правителство и е вероятно тези пари вече да са заделени, коментира от своя страна криминалистът д-р Добрин Несторов.

"В сайта на Министерство на здравеопазването няма информация, но от това, което здравният министър Москов каза, както и неговият заместник д-р Шарков - не става дума за това, което притеснява хората, че ще има нещо криминално или че ще е свързано. Нека направя едно кратно обяснение от гледна точка на криминалистиката, а именно, че пръстовите отпечатъци са биометричен показател, каквото е човешкото око и може да оставят всякакви следи от човек на някакво място, което да служи за изясняване на дадена ситуация. В този случай става дума за друго - това е некриминалистично приложение на биометричните показатели в системи за разпознаване и достъп. Такива системи се използват и не са предмет на криминалистиката.", поясни д-р Несторов.

Идеята на идентификатора с пръстов отпечатък е не само да идентифицира лицето, но да гарантира и да удостоверява, че то е там в момента, разясни експертът. По думите му това е възможно най-надеждният идентификатор.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase