Снимка: Reuters, архив
fallback

Шахът се слави като идеалния спорт за упражнение на най-важния орган – мозъка. Практикуването му със сигурно няма да доведе до изграждане на бицепси и тонизиране на коремните мускули, но психичното здраве определено може да се възползва от този спорт. Ето някои конкретни примери за това колко полезна може да бъде една или повече партии шах:

  • Подпомага се мозъчният растеж. Подобни игри, които предизвикват мозъка, образно казано, стимулират растежа на дендрити – те са единият от двата вида израстъци на нервната клетка, които провеждат нервните импулси към тялото на клетката. Взаимодействието с хора и ангажирането в предизвикателни дейности също стимулира растежа на дендритите.
  • Упражняват се и двете мозъчни полукълба. Според данни на немско проучване, при идентифициране на шахматни позиции от играещи шах, се установява значително активиране и в двете части на мозъка им. Оказва се, че времето за реакция сред всички е еднакво, но експертите в шаха използват двете мозъчни полукълба, за да отговорят по-бързо на въпросите, свързани с шахматните позиции.
 
Другите ползи от играта на шах ще намерите на Рuls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 8 години

Хората бъркат значението на няколко думи - умен, паметлив и логичен. Виждала съм много паметливи хора, но не бих казала умни. Да наизустиш един учебник или книга не прави човека умен, а просто паметлив.За шаха... той просто спомага за развитието на логичната мисъл, на дедуктивността. Но ако човек не съумее да приложи наученото от играта в живота си, значи не е чак толкова умен.

3

Анонимен

преди 8 години

Като ученик от 4 до 8 клас, ходех на републиканки първенства и може да се каже, че бях над средното ниво за юноши. Обаче, когато влезнах в казармата, имаше един набор от Берковица, черен, грозен, ром, не можеше да говори, камо ли да пише, но свиреше на тромпет и беше адски добър на шах! Просто никаква логика за средата, образованието и шаха на набора!

2

Анонимен

преди 8 години

Принципно е така, но съм виждал и доста умни хора, които не играят шах. Има и хора, които не са особено интелигентни, но от малки са започнали да играят и се справят добре. Всичко е много относително.

fallback