Снимка: Булфото, архив
fallback

Началниците на петте най-големи реанимации в страната поискаха чрез допълнителна застраховка или фонд да се плаща на болниците за лечението на пострадалите при катастрофи, а да не се натоварва бюджета на здравната каса.

Дружеството на анестезиолозите ще внесе това предложение в Министерския съвет и здравното ведомство и така няма да се отежняват и бюджетите на болниците.

Началникът на Военно-медицинската академия ген. Николай Петров съобщи пред БНР, че средно разходите за лечението на един пациент след претърпяна катастрофа е 21 хиляди лева, а касата покрива едва 2 200 от тях.

Според него има вариант към сега действащи застраховки да се добавят нови клаузи, да се създадат нови или да се направи фонд за лечение на пострадали при пътно транспортни произшествия.

"Това ще оставим да го реши държавата, но нашето мнение e, че тъй като не се касае за болестен процес, не бива тези огромни пари да се изсипват от нашите вноски в НЗОК. Трябва да има яснота, регламент и да е ясно за какво, кой и как плаща, защото в момента се размиват нещата. Сега сме малко на принципа, "дайте да помогнем, дайде да дадем", но накрая всичко това нещо опира до някакви цифри“, коментира той.

Проф. Милан Миланов, който е началник на централната реанимация в "Пирогов" съобщи, че през спешната болница само за месец са преминали 450 жертви на катастрофи, а лечението на ден за тежко пострадал при такова произшествие е 1500 лв.

"Да гарантираме добрата медицинска услуга, защото ниските приходи водят до снижаване на качествена медицинска услуга. В интензивните отделения ние се превръщаме в тежко бреме за цялата болница. Целият контингент спешни пациенти трябва да бъде защитен през допълнително държавно финансиране", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

ист

преди 8 години

Чрез гражданска отговорност се ограбво българският народ. Няколко пъти я повишават, за да плащали 1 милион за смърт при катастрофа. Голяма измама -нещо като КТБанка.

3

ГОЛЯМ ПРАЗ

преди 8 години

До zeusОсвен това, всички с нарушения по ЗДП и предизвикали катастрофи да има рязко увеличаване на ГО, не с няколко лева, а в пъти- двойно, тройно.

2

anonimen

преди 8 години

che kakva e taia katastrofa v bolnicata?slojete svetofari ta da ne se blaskat iz koridorite

fallback