Снимка: архив Булфото
fallback

Според здравния министър Петър Москов няма нищо ново и странно в персоналния пръстов идентификатор, който всеки здравноосигурен пациент ще има от началото на следващата година.

"Всеки българин, който вади лична карта, има пръстови отпечатъци в системата на МВР и няма никаква причина информационната система на държавата да не бъде свързана с един такъв много прост и автентичен начин за идентификация", обясни той.

Oще по темата

Освен това в процес на разработка е специално приложение, което ще се тегли от сайта на здравното министерство и НЗОК и ако има здравно събитие, телефонът ще ви алармира.

"Ако искаме да спрем кражбите, фалшивите прегледи, фалшивите хоспилизации, измамите с лекарства и харченето на пари от НЗОК, това е начинът", защити идеите си Москов.

По думите му чисто технически става въпрос за четец и никой няма да взима пръстови отпечатъци всеки път при преглед.

Здравният министър даде като пример Турция, където проблемът с фалшивите прегледи и хоспитализации е решен с вземаме на отпечатък от цялата длан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

до полиневропатия

преди 8 години

Грубо неразбиране на т нар.Система "Личен лекар"Това е еквивалент на Хипократ !!! Това е системата към която некомпетентни медии и угаждащи политици подходиха не коректно ,защото няма па -правилно от това да те лекува познаващ те лекар .но щом ви харесва да се делите на органи като в месарница ОК!!!

58

истина

преди 8 години

Идеално е решението да има лимити за самите пациенти.Всеки да си знае какво му се полага.И би било много полезно държавните болници да са на финансиране от солидарната сума , а частните само на частно и от доброволните фондове.

57

Анонимен

преди 8 години

Комуто не харесавидеята нека не забравя, че Цветанов въведе правилото - всеки човек е виновен до доказване на противното.

fallback