Снимка: Reuters, архив

 С края на лятото и началото на есента често се появява и чувство на потиснатост, което може да прерасне в депресия. Те биха могли да се повлияят и с помощта на храната. Ето няколко предложения, които подобрят нивата на „щастливите“ хормони в организма:

 
Тъмни листни зеленчуци
 
Такива са спанак, къдраво зеле, швейцарско цвекло. Тези храни могат да предотвратят превръщането на нормалните клетки в ракови и да поддържат организма „в готовност“ за защита срещу канцерогенните организми.
 
Консумацията на тези зеленчуци е полезна и срещу възпалителните процеси. Според данни на проучване, публикувано в JAMA Psychiatry, тежката депресия има връзка с възпаление в мозъка. Тъмните листни зеленчуци са важни за здравето, тъй като съдържат голямо количество от витамините А, C, E и K, заедно с минерали и фитохимикали.
 
Орехи
 
Тези ядки са сред най-богатите растителни източници на важните омега-3 мастни киселини. Редица проучвания демонстрират как те подпомагат мозъчната функция и облекчават симптомите на депресия.
 
Кои храни помагат при депресия ще научите от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase