Снимка: Reuters, архив

 Д-р Ивайло Григоров завършва медицина в МУ – София през 1995 г. До 1998 г. работи в звено за неотложна медицинска помощ. От 1998 г. е част от екипа на Клиниката по обща и ендоскопска хирургия в УМБАЛ „Св. Анна”. 

 
- Д-р Григоров, какво представляват хемороидите?
 
Хемороидите представляват разширени кавернозни тела (сплетения на малки артерии и вени) в аналния канал. Те се делят на вътрешни и външни. По-чести са вътрешните хемороиди – в над 80% от случаите. Обикновено се стадират от I до IV стадий.
 
- Кои са характерните симптоми, от които се оплакват пациентите при наличие на хемороиди?
 
В началото се появява дискомфорт, сърбеж и кървене - алено червена кръв, което се наблюдава след дефекация. Забелязват се капки или струйка кръв върху тоалетната хартия или върху тоалетната чиния при почистване след дефекация. Това е симптом, който е много стресиращ за хората. В по-напредналите стадии след дефекация хемороидите вече излизат от аналния канал, след което се прибират спонтанно. В крайните стадии вече не се прибират, трябва да се помогне с ръка, а понякога дори и по този начин не се получава. Тогава има и болки в аналната област. При усложнените форми – тромбоза, възпаление, заклещване също има силна болка.
 
- Кои са причините, които водят до появата на хемороидите? Могат ли да се обособят рискови групи?
 
Има много различни теории относно причините, водещи до появата на хемороиди. Част от авторите смятат, че те развиват при наличие на слабост на съединителната тъкан в аналната област. Според една друга съвременна теория, причината се крие в повишен кръвен ток към крайните разклонения на а. rectalis superior, които носят артериална кръв в хемороидалния плексус. Тази теория има много привърженици в научните среди и на нея се основават някои от съвременните лечебни методи. Доказано е, че крайните клонове на артерия rectalis superior при хемороиди са с по-голям диаметър и през тях минава по-голям дебит кръв.
 
Колко опасни могат да бъдат хемороидите и как се лекуват те ще разберете от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase