Снимка: Reuters, архив

Необходимостта от следобедна дрямка далеч не е необичайно явление, но се оказва, че данните относно ползите и вредите от нея варират от удължаване до съкращаване на живота. Експерти предупреждават, че чувството на умора, която ежедневно се появява около обедните часове, може да бъде и признак за лошо здравословно състояние.

От данните на проучване, проведено от изследователи от Университета в Кеймбридж, става ясно, че сред хората, които редовно подремват след обяд за повече от час, рискът от преждевременно достигане до летален изход се повишава с 32%. Ако времето е по-дълго, дрямките се свързват с риск от развитие на респираторни заболявания.
 
Има данни и в другата крайност. Така например в резултатите на ново проучване, представени по време на Конференция на европейското дружество по кардиология, се посочва, че дрямките всъщност могат да спасят живот.
 
От данните става ясно, че нивото на кръвното налягане на хората, които спят и през деня, е с 5% по-ниско, в сравнение с тези, които не подремват след обяд. По думите на водещия изследовател от предишни проучвания става ясно, че спадът в кръвното налягане намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, както и опасността от достигане до летален изход, вследствие на подобно заболяване.
 
За вредите и ползите от следобедната дрямка ще научите още от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase