Снимка: Reuters, архив
fallback

Свежият дъх винаги се приема като приятна черта у околните. Заедно с чаровната усмивка той спомага за успешното общуване. Но поради различни причини дъхът ни може да придобие неприятен нюанс, което влошава самочувствието ни и дори може да ни накара да се самоизолираме.

Лошият дъх представлява характерна неприятна миризма, която предизвиква негативни емоции, социален дискомфорт и затруднения в общуването. Смята се, че 20-60% от човешката популация страда от лош дъх, като всеки поне веднъж се е сблъсквал с това състояние.
 
Понятието лош дъх съдържа в себе си четири термина:
 
1. Халитоза – често се изпозлва за обозначаване на лошия дъх като генерално понятие, но всъщност представлява неприятна миризма, която произхожда от метаболитни промени в организма. Най-вече това са промени в гастроинтестиналния тракт, както и в белите дробове. Съществуват два вида халитоза – физиологична и патологична.
 
Физиологичната халитоза е обратима и се дължи на екскрецията на летливи вещества през белите дробове – появява се след консумация на чесън, лук, билки, чай, кафе, алкохол. По-изразена е в състояние на дехидратация, гладуване, диария, констипация.
 
Патологичната халитоза възниква по подобен механизъм, но не е лесно обратима и е в резултат от нелекуван диабет, чернодробна недостатъчност, гастрит, язва, езофагит.
 
Причинителите и лечението на лошия дъх ще намерите на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 години

Злобата омразата завистта предизвикват лошия дъх.

fallback