Снимка: Reuters, архив

Консумацията на всякакви видове лук е „добър приятел“ на здравето. Въпреки острата миризма, характерна за тези зеленчуци, включването им в хранителния режим е силно препоръчително. Ето и някои научни обяснения в подкрепа на това твърдение...

1. Подпомага здравето на сърцето. Лукът е богат на сярни съединения, които помагат за понижаване на нивата на „лошия“ холестерол и триглицеридите в кръвта.

Антиоксидантите, които се съдържат в него, намаляват оксидативния стрес върху клетките, което предотвратява окислението на холестерола и образуването на плака.

2. Подобрява се имунитета. В лука могат да се открият големи количества от мощния противовъзпалителен агент витамин C, който подобрява имунитета. Консумацията на лук също така стимулира синтеза на интерферони, които повишават фагоцитозата.

Защо е полезно да консумирате лук вижте на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase