Снимка: Reuters, архив

Съвременният живот оказва влияние влияние върху психопатологията, но трябва да се отбележи, че тя доста се е променила през годините.

"Преди повече от 20 години болните шизофреници често твърдяха, че някой им е направил магия, по-късно, че им е било въздействано космически. А сега налудностите се свързват с реалния живот и вярванията на болните произлизат оттам", казват психиатри, цитирани от "Труд".

Напоследък много психично болни, настанени за лечение, твърдят, че някой им се обажда от шоуто на Слави. Според специалистите причината е, че това е едно от най-дълго излъчваните предавания.

"Други казват, че интензивно общуват с някоя от известните политически личности. Все по-малко се мислят за Господ“, даде пример д-р Гълъбова, директор на столичната държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Курило.

Често се срещали и болни, които убеждават лекарите, че им се въздейства с модерни технологии като чипове, поставени в мозъка или в зъба, през таблета или мобилния телефон.

Преди време психиатрите в Курило приели душевноболен дипломат, който твърдял, че го шпионират.

Тежките психични разстройства на болните българи се лекуват с по-високи дози лекарства в сравнение с останалите пациенти в ЕС. Но пък изписваните количества у нас са колкото на душевноболните американци, съобщи още д-р Цветеслава Гълъбова, директор на столичната държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Курило.

"В никакъв случай не става дума за избор на терапията според националността, а че нашите предболестни характеристики са такива, че налагат да се дават малко по-високи дози от посочения клас лекарства", обясни психиатърката. Ако на пациентите се дадат по-ниски дози, състоянието им не само няма да се подобри, а и влошаването им ще продължи.

"Излиза, че в това отношение и по експресия на душевните заболявания вече сме достигнали американците. А даже сме ги и задминали по други показатели, тъй като у нас, а и в останалите държави от ЕС, разрешение за употреба са получили такива модерни психомедикаменти, които все още не са пуснати на аптечния пазар от Американската агенция по храните и лекарствата“, каза още д-р Гълъбова.

Лечението в психиатрията е симптоматично. Т.е. ако пациент има налудности, халюцинации и психомоторна възбуда, независимо каква е психичната му болест, терапията му е една и съща с болни с други диагнози, но със същите симптоми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase