Снимка: архив, Reuters
fallback

От Центъра за защита на правата в здравеопазването съобщиха, че от родните аптеки е изчезнал лекарствен продукт с широка употреба при рак на гърдата. Става дума за "Киареста", който е генеричен аналог и единственият изцяло безплатен продукт от групата на "Анастрозола". Вносител е "Неола Фарма", с която от неправителствената организация не са успели да се свържат поради липсата на актуални данни, съобщава БНР.

От медикамента се нуждаят хиляди пациенти, на които лекарството вече е предписано. Те не само, че ще трябва да доплащат за аналозите, но и да преодолеят тромавата административна процедура по замяната на лекарството. Забавянето, което може да отнеме месец, води до нарушаване на ритъма на лечение, а то изисква да се приема таблетка всеки ден.

В Здравната каса и в Агенцията по лекарства няма информация защо липсва лекарственият продукт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 8 години

Тези хапчета се пият , за да не се върне рака обратно . Взема се по 1 на ден.Американците си го купуват от Канада , че е по-евтино ! Как в България ще изчезне от аптеките ? Някой да не го продаде навън ?- и не го знаят ?

8

anonimen

преди 8 години

Лекарите и фармацефтите не са бизмесмени и аптеките на са търговски обекти - виж какво пишат законите в страните от цяла Европа, включително и у нас.

7

Анонимен

преди 8 години

7. Има хапчета за болни от рак и се вземат по 1 на ден. След операции.Такива безплатни лекарства се доставят направо на пациента .Така се процедира и с лекарствата за диабетици по света . Само че в България ще го изземат от аптеките . Е как да не се знае КОЙ ?

fallback