Снимка: Reuters, архив

Всички анализирани проби, които са събрани и анализирани през 2015 г., са отрицателни за наличие на генно-модифицирани организми /ГМО/, съобщиха за БТА експерти от Министерството на околната среда и водите.

МОСВ осъществява контрол върху освобождаването на ГМО в околната среда чрез 16-те Регионалните инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/ в страната. Освобождаването в околната среда включва полевите опити с ГМО, докато отглеждането на подобни растения с търговска цел се счита за пускане на пазара и се контролира от Министерството на земеделието и храните.

При откриване на ГМО незабавно се уведомява МОСВ, поясниха експертите на екоинституцията. Растителните култури, от които се взимат проби, се определят в зависимост от конкретния обект и полевите опити, провеждани на него към момента на проверката. В началото на всяка година РИОСВ изпращат в екоминистерството подробни отчети за извършената контролна дейност по освобождаване на ГМО в околната среда за предходната година.

В хода на контролната дейност, освен проверки на документацията, свързана с провежданите опити, се извършва и вземане на проби от растенията, които се анализират от специализирана лаборатория към ИАОС за наличие на ГМО.

На проверка подлежат научни институции, университети, опитни бази на Българската агенция по безопасност на храните, Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, юридически и физически лица, които извършват полеви изпитания с растения.

Освен планови проверки, контрол може да се извършва и при получаване на сигнали или когато има други основания да се счита, че се извършва нерегламентирана дейност, свързана с освобождаването на ГМО в околната среда, посочиха експертите на МОСВ. В тези случаи се извършват извънредни проверки.

Имуществената санкция за освобождаване на ГМО в околната среда без разрешение е 500 000 лв. Ако освободеният ГМО носи гени за устойчивост към антибиотици, санкцията е 1 000 000 лева. При повторно констатирано нарушение, санкциите са в двоен размер, уточниха експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase