Снимка: bgonair.bg
fallback

Възможността здравната каса да избирa с кои болници ще сключва договори е чиста форма на корупция. По този начин определи една от идеите, заложени в закона за здравното осигуряване, доц. д-р Стайко Спиридонов от Националната асоциация на частните болници в ефира на България Он Ер.

Това предложение на здравното министерство ще се обсъжда от парламента наесен.

Д-р Спиридонов не смята, че сливането на болници трябва да се случва на доброволен принцип и няма да намали административните разходи.

Oще по темата

"Ние имаме едно много сложно развитие и то не може да стане за една година. Трябват ни от 3 до 10 години, за да има качествена промяна. В цяла Европа не са доволни от финансирането на медицинските специалисти, нито пациентите са доволни напълно от обслужването", уточни специалистът.

По думите му сливането на болници е нещо хубаво, но то трябва да стане естествено, не административно. Самите болници трябва да поискат своето сливане, обясни Спиридонов.

Той определи намеренията и начинът, по който се работи с оглед да се подобри положението на пациента, като добър. Той коментира и качеството и достъпността на медицинските услуги у нас.

"По отношение на качеството на медицинската помощ в сравнение с бившите социалистечски страни, по нищо не отстъпваме. Квалификацията на лекарите е добра, но условията, при които работим, са различни", обясни експертът. По думите му достъпността до медицинска помощ в България е много голяма.

"Тука сутринта може да сте при джипито, по обяд - при специалист, до вечерта - в болница. Това не може да се случи в Англия, Франция. Това е така, защото методът за приемане на пациентите в болница е твърде дълъг там", обясни Спиридонов.

"Всеки пациент, който има заболяване, ние го търсим, нашата пазарна система на здравеопазване много бързо позволява пациентът да стигне до съответния специалист, тъй като той след себе си носи и финансови средства", допълни още той.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 8 години

В случая достъпност не означава без пари, а бърз преглед. А в Англия, която господинът цитира, когато личният те насочи за преглед чакаш между 6 и 8 седмици заради лимитите. Ама там минават по правилните пътеки и се караде само от договорите за услуги, оборудване и консумативи. В България се краде И от пациентите чрез измислените пътеки. А иначе корупцията не сме я измислили ние.

6

Анонимен

преди 8 години

Точно на този господин болницата , как източва здраваната каса ви е бедна фантазията! Познавам го много добре господина от снимката!

5

Анонимен

преди 8 години

Хубаво е преди да бъдат цитирани левенти от типа на Спиридонов да се провери дали не обслужват модела #КОЙ в здравеопазването. В случая тоз младеж слугува на Тиков - горд собственик на Софиямед

fallback