Източник: Reuters, архив
fallback

Откакто е изолиран този микроорганизъм - Helicobacter pylori - се проучва и доказва връзката му със заболяванията като гастрит, стомашна и дуоденална язва и, не на последно място,  рак на стомаха. Особено с напредване на възрастта носителите се увеличават, съответно и предаването се улеснява до граници близки на пандемия. Контингентът от най-често засегнатите е деца, хора с изтощена имунна система и тези с хронични заболявания – например диабетно болните. В страни с лоша хигиена и ограничен достъп на антибиотици това са предпоставки за разпространението на носителството.

За повечето микроорганизми киселата среда в стомаха е негостоприемна и така размножаването им се компрометира, така че солната киселина осигурява една естествена бариера на организма за справяне с инвазиоспособни бактерии, микроорганизми, вируси и паразити. Но тук хеликобактерът, способствайки си с „помощни средства“, под една или друга форма – ендотоксин, различни видове ензими, тази бариера се преодолява успешно, достигайки до такава степен, че да се прикрие и от имунната система на организма. Така си подсигурява безпроблемно размножаване, инвазиране на вътрешния слой на стомаха и така може да живее с години там, което в един момент превръща инфекцията в хронична.

Цялата статия относно връзката межди Helicobacter pylori и стомашните заболявания може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 8 години

сериозна е темата!!50%от хората над 50 год имат гастрит!!много опасен бактерии!

2

Побеснял

преди 8 години

С антракс хахаха

1

Анонимен

преди 8 години

Вчера публикуваха резултати от изследване, според което 54% от населението на света не се целува. Така че спокойно, заразите ще бъдат постепенно ограничени

fallback