Източник: Reuters, архив

Първото препятствие след раждането, което поставя на сериозно изпитание по-неопитните родители - коликите, има своите ефективни решения.

Неутешимият плач заради коликите при бебето е най-честият повод за силните притеснения през първите месеци след раждането. Болката и плачът засягат цялото семейство като причиняват безсъние, стрес, чувство на безсилие и изтощение. Пикът им е между четвъртата и шестата седмица, обикновено отзвучават до 4-ия месец.

Причините за коликите не са напълно изяснени. Счита се, че са следствие от незрялост на храносмилателния тракт (ензимна недостатъчност, вкл. лактазен дефицит, бактериален дисбаланс), поглъщане на големи количества въздух, прехранване, възможна алергия, свързани са също с темперамента и стреса под влияние на околната среда. Като основен фактор за появата на коликите се смята натрупването на голямо количество газове в червата.

Лечението – в няколко стъпки

Първата задача на родителите е да се погрижат за бебето като се постараят самите те да запазят спокойствие. Заедно с това може да се дават билкови чайове против колики (от лайка, копър, анасон, резене). Фармакологичното лечение включва различни средства, съдържащи симетикон, пробиотици и ензими, разграждащи лактозата.

Цялата статия за коликите при бебетата може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase