Източник: Reuters, архив

Почистването на интерденталните пространства с обикновената четка за зъби напълно е невъзможно, тъй като в норма зъбите от една челюст контактуват плътно със съседните. По този начин по две от страните на всеки зъб (с изключение на последните в зъбната редица - те контактуват само с предната си страна) остават недосегаеми за зъбната четка. Много хора не обръщат внимание на междузъбните си пространства, а други предполагат, че с използването на вода за уста елиминират проблема.

Доказано е, че зъбната плака адхерира изключително силно дори към здравата и гладка зъбна повърхност, а в пространствата между зъбите тя се натрупва и расте защитена от самоочистващите механизми на слюнката и твърдите храни. Тази плака е причина за възникването на т. нар. апроксимални кариеси (започнали от повърхностите на зъбите, с които те контактуват със съседните), както и за иницииране на гингивита и пародонтита, които започват развитието си от венеца между зъбите. Единственият ефективен начин тя да бъде премахната е чрез механичното ѝ отстраняване с помощта на редица средства за интердентално почистване.

Целта на употребата на конец за зъби е да премахне денталния плаков биофилм и хранителните остатъци, което се постига чрез навлизането му в междузъбното пространство и преминаване през контактната точка между зъбите.

Основните видове дентален конец са навосъчен и ненавосъчен (Waxed и Non-waxed). По-лесен за употреба е този с покритие с восък, тъй като по-лесно се хлъзга през контактната точка, така че в началото можете да започнете с такъв. Впоследствие, когато овладеете техниката на почистване с конец, е препоръчително да преминете на такъв без покритие, тъй като той е по-ефективен в премахването на междузъбната плака.

Целия материал, свързан със значението на денталния конец по отношение на здравето на зъбите, може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase