Източник: Reuters, архив
fallback

Бременната жена е с понижен имунитет и всяка една инфекция оказва неблагоприятно влияние върху нея и плода. Усложненията, които се получават обикновено, са спонтанни аборти, структурни малформации, преждевременно раждане и смърт на плода.

1. Рубеола

Причинява се от вирус, който се предава по въздушно-капков път. Може да се открие в урината, изпражненията и по кожата на заразените. Инкубационният период е 2 до 3 седмици. Болните са заразни 1 седмица преди и 1 седмица след появата на симптомите.

Клинично рубеолата се изявява с обрив по тялото, крайниците и лицето, който се задържа около 3 дни. Наблюдават се увеличени шийни лимфни възли, болки по ставите, повишена температура. Заразяването на жената в първия триместър често води до стуктурни малформации у плода. Развива се синдромът на вродената рубеола, характеризиращ се с катаркта, аномалии на сърцето, глухота, лицеви цепки и умствено изостване. Тъй като няма специфично лечение на заразените бременните, се предлага аборт по медицински показания. Заразяването след 26 г.с. не носи риск от засягане на плода.

След въвеждането в практиката на ваксина срещу рубеола настъпи намаляване на честотата на заболяването. На жените в детеродна възраст е препоръчително да се изследва титър на антитела срещу вируса. Тези, с нискък титър, се ваксинират. Не е желателно забременяване три месеца след проведената манипулация.

За опасността при бременните от морбили, варицела и грип може да научите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback