Източник: Reuters, архив
fallback

Факторите за предаване на една инфекциозна болест са не малък брой. Един от тях със значение за разпространението на причинителят на инфекцията са живите преносвачи – въшки, бълхи, комари, кърлежи, мухи. Някои от тях са не само преносители, но и постоянни резервоари на зараза. Значението им нараства особено през периода, обхванат от месеците май-септември.

Въшките, които паразитират по човека са три вида – главова, дрешна и срамна. Имат отношение за пренасяне на петнист тиф, чрез изпражненията си, в които се намира микроорганизмът. Чрез разчесване се образуват микро рани по кожата, през които причинителят навлиза в организма.

Бълхите са паразити, които се хранят с кръв от гостоприемника си и го напускат след това. По този начин те предават кръвни инфекции, чрез смяната на няколко хазяина. Основни преносвачи са на чумата, салмонелоза, бруцелоза, туларемия.

Комарите се крият през деня в растителност, жилища или местата, определени за добитък. Привечер и рано сутрин е времето, в което те излизат и нападат. В облачни дни и близо до водоеми могат да нападат и през деня. Кръв смучат само женските. Болните от грип и с други заболявания на дихателната система по-силно привличат комарите. Те лесно пробиват кожата, а кръвта им служи за узряване на яйцата, които снасят в големи количества край водоеми и места с по-голяма влага. Има комари, които са специфични за причинителят на малария - маларийни и такива, които пренасят вируси, паразити – немаларийни. Комарите презимуват в обори, плевни, навеси и пролетните месеци се „събуждат“, смучат кръв и започват да дават нови поколения.

Целия материал за инфекциите през лятото може да прочетете в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback