Снимка: архив Булфото
fallback

Спешните отделения няма да могат да се приватизират. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Промени в закона за лечебните дейности предвиждат държавните болници да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация.

Здравният министър Петър Москов предлага на тезгяха да бъдат извадени 67 болници, сред които „Пирогов“, Александровска болница, Майчин дом, ИСУЛ, болница „Света Екатерина“, всички университетски и многопрофилни болници, специализирани детски лечебници, онкоболници и др.

Oще по темата
Днес Шарков изрази съмнение,че някой би приватизирал болница като "Пирогов".

„Ако влезе в сила приватизацията на лечебните заведения, ще се даде възможност на частния капитал да инвестира в съществуващите лечебни заведения, а не да прави нови“, обясни  здравният зам.-министър. Той допълни, че от 2001 г., когато беше забранена приватизацията, досега има построени над 100 болници, но нито една от тях не е общинска или държавна.

Шарков разясни, че в съществуващите лечебни заведения ще могат да се приватизират отделни отделения от различни инвеститори.

„В приватизираните лечебни заведения ще се запази лечебната дейност“, увери още зам.-министърът, цитиран от БТА. Той разказа, че за момента една общинска болница се приватизира и инвеститорът влага в нея 56 млн. лева.

„Санаториумите и лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ също ще могат да бъдат приватизирани, ако се приемат законовите промени“, каза още Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 8 години

На приватизаторите да предложим да приватизират Правителствена болница и държавните резиденции в Бояна и Евксиноград, ако много искат да приватизират нещо. Народът не трябва да си дава болниците, и сега има частни болници в повече, които точат здравната каса и искат такси от пациентите, а остават техките случаи на държавните болници. А защо да не приватизираме Министерството на здравеопазването или да го дадем на концесия за 20 години?

26

Мия

преди 8 години

защо само 2-3 медии се осмелиха да отразят началото на плана за намаление на населението на България чрез премахване на здравните и рехабилитационни заведения?Защо всичко се прави през летния сезон?- повишение на ел.енергия,унищожаване на здравеопазването и т.н.?ГЕРБ забравиха, че паднаха от власт заради цената на тока.Сега може би ще се случи същото и заради здравеопазването?А може би не....

25

Анонимен

преди 8 години

Правителствена болница - на тезгяха!Дали обаче някой ще иска да купи губещ бизнесВсъщност в тая болница също се доплащат в момента солени суми

fallback