Източник: Reuters, архив
fallback

Триенето на кожата по време на душ е напълно нормален процес – поне до момента, в който се стигне до най-чувствителната и интимна област от женското тяло. Какъв продукт трябва да се използва, за да се почисти тя и какво количество от него трябва да се употреби?

Тази информация е важна, тъй като неправилното третиране на женските полови органи може да наруши не само комфорта, но и да доведе до проблеми като сърбеж или гъбична инфекция. 

За разлика от вулвата, влагалището може успешно да се грижи за себе си. То има механизъм, който го поддържа чисто. То има и своя малка „екосистема“, образно казано, обяснява гинекологът от Университета в Илинойс, Чикаго, д-р Джесика Шепърт. 

Обикновено нивото на pH на влагалището е около 3,5 до 4,5 (то се измерва по скала от 0 до 14). При употребата на хигиенизиращи продукти като тези, предназначени за тялото, чиито нива на pH са около 8, може да се наруши балансът във влагалището. Това може да причини сърбеж, дразнене и неприятна миризма. 

По-добрият избор на продукти за измиване на интимната област са тези, които не съдържат аромати, тъй като те могат да раздразнят кожата. Ако трябва да се избира между сапун и душ гел, експертът съветва да се насочим към сапуна. Причината е, че душ гелът съдържа по-голямо количество алкохол и аромати. Но сапунът съдържа силни детергенти, които прекалено изсушават кожата и вредят на лигавиците. Освен това сапунът повлиява естественото pH на вагината, от което следва предразположеност към развитие на инфекции. Най-подходящите продукти за интимна хигиена при жената са специализираните гелове. Изборът трябва да се насочи към тях, но с уговорката, че не всеки е достатъчно добър.

При интимната хигиена трябва да се следи за симптоми като постоянен сърбеж, сухота, наличие на течение – това са симптомите, които може да сигнализират за нуждата от употреба на по-деликатен продукт. 

Почистването на интимната област е препоръчително да бъде веднъж дневно. Ако е по-рядко, има риск натрупаните секрети да не се отстранят. В случай, че е повече от веднъж на ден, съществува опасността от нарушаване на деликатния баланс на влагалището.

Още полезна информация за секс и здраве може да намерите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 8 години

Triabva bulgarkite da se zamisliat po vyprosa, zashtoto v evropa sum bil na mnogo mesta , no bulgarkite ne se podyrjat taka , zanemareni ,tuka gledam jeni s kosmi po rucete po krakata ,da ne govorim za mishnicite i 4e niakoi i mustak imat , v evropa niama takova 4udo tam

2

Ястреб Великия

преди 8 години

Бръсната и подмита, а не обрасла в храсталак до кръста и артворк, размазана с тоалетна хартия по нея!! Отврат!!

1

Анонимен

преди 8 години

с големия ***

fallback