Ройтерс, архив

Умните и високообразовани жени се отказват от тютюнопушеното доста по-лесно в сравнение с тези, чийто коефициент на интелигентност е под средностатистическите данни.
 
Това твърдят учени от Сарагоса, анализирали как политическите стратегии за намаляване на вредния навик сред населението действат върху обществото.
 
Оказало се, че интелигентните дами са по-податливи на мерки като поскъпване на тютюневите изделия и популяризирането на вредите от пушенето чрез информационни кампании, демонстриращи прякото влияние на никотиновата зависимост върху белите дробове.
 
Наблюденията на експертите сочат още, че обикновено пушат хората в неравностойно социално положение.
 
Така например жените с неудовлетворяваща ги работа и ниски доходи са много по-склонни да злоупотребяват както с цигарите, така и със спиртните напитки. Причините са чисто психологически, заключават те.
 
Според водещият автор на изследването д-р Ана Исабел Де ла Круз, в Испания броят на пушачите намалява все повече и повече, но главно сред мъжете.
 
Учените обаче смятат, че цигарите са по-вредни за жените, отколкото за мъжете.
 
Те цитират наскоро проведено проучване, обхванало 1 694 мъже и 1 893 жени от пет страни - Финландия, Швеция, Холандия, Франция и Италия. То сочи, че всяка една цигара, изпушена от дамите, е равносилна на пет, изпушени от мъжете. А ако бъде изпушена цяла кутия, все едно представителите на силния пол са изпушили пет.
 
Другият тревожен факт е, че дамите се отказват от вредния навик много по-трудно. На Апенинните загърбилите тютюна жени са 2,6 милиона срещу 3,9 милиона при мъжете.
 
Ето защо властимащите и пациентските организации трябва да бъдат доста по-активни по отношение на анти-тютюневите кампании, изтъква д-р Де ла Круз.
 
Изследването е публикувано в сп. Plataforma SINC.

Още полезна информация ще намерите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase