Ройтерс, архив

„Изваждането на дейности от болничната помощ е скрито намаляване на цените и не е редно да се сменят правилата на играта в средата на годината.”
 
Това заяви в интервю пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев след среща с представители на Националната здравноосигурителна каса.
 
Надзорът на касата поиска да се срещне със съсловната организация, за да се обсъди изнасяването на някои клинични пътеки от пакета на НЗОК. Преговорите така и не се увенчаха с успех.
 
Д-р Грозев обясни, че извънболничната помощ, в огромната си част, в момента не е в състояние да поеме както кадрово, така и с апаратура, някои от дейностите в болничната помощ.
 
”Ако изведете дадена дейност в извънболничната помощ, без тя да бъде обезпечена с апаратура и кадри, за пациентите означава риск”, категоричен е д-р Грозев. Той посочи, обаче, че за 2016 г. може да се помисли в тази посока.
 
В началото на месеца между НЗОК и Българския лекарски съюз започнаха преговори за поевтиняване на клиничните пътеки.
 
Тогава от осигурителната институция поискаха цените им да намалеят с близо 20 на сто, за да се закърпи дупката в бюджета за здраве тази година.
 
От БЛС веднага се обявиха против тази идея.
 
Според съсловната организация намаляването на цените на клиничните пътеките няма положителна стойност, а ще постигне обратен ефект - ще доведе до повишаване обема на болнична дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството на здравните услуги.
 
Междувременно се засилва и кризата със средствата на отделните болници, като според експертите редица общински лечебници може да затворят врати още тази година.
 
Само през май общо 102 болници в страната са поискали актуализация на бюджета си. Одобрение обаче са получили само 76 от тях, тъй като и касата за поредна година няма да може да се вмести в гласуваните от Народното събрание средства.
 
На част от тях още при предишното заседание на Надзора е взето решение за отпускане на близо 114 млн. лв. и приспадайки ги оперативното ръководство на касата ще иска от властта още около 67 млн. лв. допълнителни средства.
 
Те са от оставащите 93 млн. лева от резерва на НЗОК.

Още здравни новини четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase