Ройтерс, архив

Нов вид инфекция, разпространяваща се след ухапване от кърлеж, е засегнала десетки хора от североизточната част и някои западни части на Щатите.
 
За опасността става ясно от доклад в сп. Annals, който посочва, че Лаймската болест далеч не е най-опасната болест, която малките вредители причиняват на човека.
 
Вече се регистрират все повече нови случаи на болестта Borrelia miyamotoi, причинявана от бактериите със спираловидна форма Borrelia. Те са идентифицирани в два вида кърлежи, които се срещат почти във всички зелени площи - Ixodes scapularis и Ixodes pacificus.
 
Инфекцията, която те разпространяват, за първи път е документирана едва през 2011 г. в доклад на Russia External Web Site Icon.
 
При нея се наблюдават обичайните симптоми на треската с висока температура, главоболие, мускулни болки, обрив и частична парализа.
 
Бактериите са наблюдавани в проби от гръбначномозъчната течност на пациента, която се възстановявала само след продължително лечение с антибиотици.
 
Обикновено организмът успявал да се пребори с Borrelia miyamotoi след двуседмична терапия с доксициклин, но лекарите са притеснени, че дори и след видимото оздравяване, инфекцията може да остави дълготрайни странични ефекти върху здравето, както и да се появи повторно.
 
Именно поради това специалистите смятат, че тя е по-опасна за здравето от Лаймската болест.
 
В момента диагностицирането може да се извърши само чрез търсенето на полимеразна верижна реакция в ДНК-то на болния, известно още като PCR тест. Кръвните тестове, базирани на откриването на антитела, се нуждаят от допълнително утвърждаване.
 
Това лято хората по света са в пъти по-застрашени от инфектиране след ухапване от кърлежи, алармират учените.
 
Причина за това е бързата промяна в климата и влажната пролет, съпътствана от редица тежки наводнения както в САЩ, така и в Европа.

Още информация за предавани от кърлежи инфекции можете да намерите на Puls.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase