Източник: Reuters

Стресът представлява примитивна реакция и тази реакция съпътства човека оттогава, откогато съществува и самият човек като биологичен вид. На стрес са подложени всички – от новороденото до стареца. Най-общо под стрес разбираме всяко отклонение от физическия, физиологичния и/или психоемоционалния комфорт, с който сме свикнали да живеем.

Когато човек се изправи пред някаква опасност, в неговия организъм се отделят вещества, подготвящи го за борба или бягство. Главна роля сред тези вещества играят хормоните адреналин и хидрокортизон. Те помагат на човешкия организъм да изключи някои от функциите, които не са му необходими в момента, и да включи други, които са му нужни, за да се справи със ситуацията. Тези процеси спадат към т. нар. общ адаптационен синдром, в основата на който стоят промени в активността на централната нервна система, вегетативната нервна система и на жлезите с вътрешна секреция.

Общият адаптационен синдром се характеризира с 3 фази: тревога, съпротива и изтощение. Познавайки тези фази, лесно можем да си обясним много неща: механизъм, който в далечното минало е помагал на хората да се борят с хищниците или да се спасяват с бягство от тях, днес, когато обстановката изисква продължително напрягане на силите, се е превърнал в бреме и води до изтощение на човешкия организъм и до изчерпване на неговите приспособителни резерви. Това предразполага към редица заболявания или гранични състояния.

Стресът обаче не е само зло...

Останалата част от статията на д-р Мариян Иванов можете да прочетете в рубриката "Хомеопатия" на Puls.bg.

Д-р Мариян Иванов е специалист по вътрешни болести и преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Автор е на формули на хранителни добавки и лечебни чайове, както и на редица семинари, публикации и книги в областта на холистичната медицина и себеразвитието. Той беше един от лекторите на фестивала GoBIO през май, на който специалисти в областта на здравословното хранене, психология и алтернативна медицина представиха най-новите тенденции в сферата на природосъобразния начин на живот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase