Снимка: Reuters, архив

В 59 български общини няма аптеки, които да предлагат инсулин, в други 80 аптеките не разполагат с лекарства за онкоболни. Тези ужасяващи данни са на Изпълнителната агенция по лекарствата. Необходими са спешни законодателни мерки за преодоляване на проблема с недостига на животоспасяващите медикаменти, смятат фармацевти, лекари и пациенти.

Как да се реши проблемът дискутираха пред БНТ шефът на Българския фармацевтичен съюз професор Илко Гетов и председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Според Кацаров проблемът се корени в ниското заплащане на тези лекарства от страна на Здравната каса. По думите му за тези скъпи лекарства касата плаща на аптеките по 1 лев на медикамент, а целият оборот на тази аптека отивал, за да ги достави. Следователно, след като ги предостави на пациента, аптеката ще получи въпросния 1 лев. Затова и не искали да сключват договор с касата.

Още преди две години от фармацевтичният съюз са сигнализирали за липсата на инсулин и лекарства за онкоболните пациенти. Причините за недостига им- реимбурсирането на лекарствата и паралелният им износ. Затова от фармацевтичния бранш апелират за спешни законодателни промени и изработване на национална аптечна карта.

"Тази карта има за цел да покаже къде у нас са белите петна по отношение на достъпа на лекарства", коментира проф. Илко Гетов.

От 105 до 110 млн. лева няма да достигнат на Здравната каса, за да разплати лекарствата, предупреждават фармацевти и лекари. Затова настояват да отпадне или да се намали ДДС-то върху медикаментите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase