Източник: Reuters

Като всяка физическа активност, танците влияят изключително благотворно както на тялото, така и на духа.

Полезни са всички видове танци – те свалят напрежението, укрепват мускулите, особено тези на гръбначния стълб, на корема и на краката, подобряват кръвообращението и стойката, тренират дихателната система и координацията на движенията.

Но освен това, танците силно влияят на психическото състояние, тъй като, движейки се по определен начин, човек е способен да подобри емоционалното си състояние.

Танците избавят от страховете, комплексите, от вътрешните терзания и сякаш правят проблемите по-малки, твърдят психолозите.

Чудесен пример за това е салсата – екзотичният танц от далечна Куба, съчетаващ карибски, африкански и латиноамерикански ритми.

Учени от университета в Дерби, Великобритания установили, че той е особено ефективен в борбата срещу депресията.

Специалистите наблюдавали осем пациенти с клинична депресия, които в продължение на девет седмици посещавали курс по салса.

Те установили, че след края на този период състоянието им било значително по-добро.

Предишни изследвания вече са открили, че този вид танц се отразява много добре на функцията на ендокринните жлези.

Той подпомага стабилизирането на пулса, кръвното налагане и стойностите на холестерола, изхвърлянето на токсини от тялото. Освен че понижава стреса, помага и за отслабването и изгражда у танцуващия висока издръжливост.

За първи път обаче експертите са категорични, че салсата не само прави хората стройни и здрави, но и ги кара да се чувстват по-щастливи.

Още любопитна информация свързана със здравето можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase