Източник: Reuters

При мъжете, които консумират често червено месо, много млечни продукти и лакомства, е наличен два пъти по-висок риск от рак на простатата, алармират американски експерти.

Изследването е на екип от Факултета по обществено здраве на Харвардския университет, сравнил навиците на хранене и предразположеността към заболяване за период от десет години сред близо 1000 мъже.

Според авторите на проучването богатата на мазнини и бедна на полезни въглехидрати диета е свързана с раковия растеж.

Те посочват, че никога не е късно човек да промени хранителния си режим и навици към по-добро.

Експертите смятат, че приемът на нискокалорични хранителни продукти не само предпазва от рак на простатната жлеза, но и подкрепя неговото ефективно лечение при вече заболели хора.

Вече е известно, че "бързото хранене" носи непосредствена опасност за здравето и най-вече за сърцето. В 35% от случаите то е причина за появата на сърдечносъдови проблеми.

Други негативни здравни ефекти, рефлектиращи върху общото здравословно състояние и качество на живот, са понижен мускулен тонус, влошена памет и логическо мислене.

Фактори като тютюнопушене, консумация на алкохол, физическа активност също са отчетени в изследването, но не е отчетена такава връзка с рака на простатата.

Експертите препоръчват за добро здраве при мъжете те да консумират по-малко месо и масло, ястията им да са преминали по-кратка термична обработка и да ядат повече плодове,  зеленчуци,  риба и морски дарове, тъй като те понижават риска от това заболяване.

Още полезна информация за храните и здравето ни можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase