Източник: Reuters, архив

Телепатията представлява предаване на символи, цветове, образи, идеи, мисли, чувства, усещания между живи същества от различно разстояние без участието на 5-те сетива. Телепатията не е официално научно призната като феномен. С изучаването и се занимава парапсихологията. Една от фундаменталните хипотези във философското разбиране за телепатия е съществуването на общо съзнание, обединяващо живата материя на ментално ниво.

Има много теории и хипотези, обясняващи фините механизми на опериране на телепатията. Всички тези обяснения обаче, звучат, и наистина са прекалено метафизични в контекста на сравнението им с постулатите на конвенционалната наука. В този ред на мисли, обективното представяне на въпроса за телепатията в настоящия момент от развитието на човечеството изисква научни доказателства.

Един от малкото успешни научни експерименти в областта на телепатията е проведен през 2014-а година от екип от учени на Харвардския университет. Посредством специални устройства, те свързват и отчитат биоелектрическата мозъчна активност в един и същ момент на двама човека - единият в Мумбай, другият в Париж.

Използваните устройства комуникират едно с друго посредством Интернет. По този начин, съвременната технология се използва като средство за постигане на по-голяма обективност в конкретния експеримент. Това става чрез визуализация на процесите на пренос и мозъчна обработка на информация, което иначе е научно неуловимо.

Цялата статия за телепатията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase