Снимка: Клиника "Д-р Щерев"

След проведена извънредна пресконференция относно смъртта на родилка в Медицински комплекс "Д-р Щерев" стана ясно, че младата родилка е колабирала, а екипът не е успял да я върне към живота.

29-годишната Преслава Димчева Ризанова-Първанова е приета на 14 май в 6:00 ч. в болницата за планирано цезарово сечение по собствено желание.

"Оперативното раждане е протекло при опитни оператори – акушер-гинеколози с нормална кръвозагуба и без усложнения. Родено е момиченце (Димана) в прекрасно състояние и здраве, което в момента се намира под грижите на неонатолозите и акушерките на болницата. В нулевия постоперативен ден и в началото на първия постопеартивен ден, реанимационият лист, проведените следоперативните изследвания и поведението и състоянието на оперираната жена не будят никакви индикации за усложнения", съобщават от болницата.

Внезапно при второ раздвижване за деня от реанимационната акушерка в 8:40 часа Преслава колабира. Веднага екип от анестезиолози-реаниматори са започнали спешни реанимационни мероприятия в пълен обем, продължили два часа без успех.

Още по темата

"Модерната медицина е постигнала огромен напредък, но за съжаление пред нея все още има граници, които не могат да бъдат преодолени", казват още от медицинския център.

Няколко минути след потвърждаване на невъзможността за успешното реанимиране на пациентката и констатирането на нейната смърт, семейството е било уведомено. В последствие са спазени всички процедури за информиране на компетентните органи.

Осигурен е пълен достъп на семейството до цялостното медицинско досие на починалата и им е предоставено копие на всички медицински документи. На семейството са представени възможности за избор на място за провеждане на аутопсията с цел да се гарантира независима оценка за причината за смъртта. Техният избор бил тялото да бъде прието за аутопсия от Съдебна медицина.

В болницата е свикана лекарска консултативна комисия, която прави пълен обзор на случая. "На база на цялостната медицинска документация, резултати от проведени изследвания и клинична картина становището на комисията е, че се касае за остър брутален инцидент на масивна белодробна тромбоемболия. Според международни медицински проучвания това състояние е основна причина в случаите на внезапна смърт при родилките в развитите страни, разполагащи с добре оборудвани родилни отделения и опитни екипи", казват от Щерев.

В момента се очаква независимото официалното становище от аутопсията, която ще бъде проведена от Съдебна медицина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase