Снимка: Съюз на очните лекари

За първи път в България бе демонстрирана на живо съвременна операция на глаукома чрез поставяне на вътреочен имплант. Това се случи в рамките на Годишната среща на Съюза на очните лекари в България, която приключи днес в Пловдив. Събитието е най-големият научен форум в офталмологията и се провежда за 18-ти пореден път, съобщиха от пресслужбата на съюза.

Оперираната е 57-годишна пациентка, страдаща от глаукома. Поставянето на вътреочен имплант Express е най-съвременният начин за стопирането на болестта.

Имплантът (наричан още "воден шънт") представлява стоманена тръбичка с дължина 2,64 милиметра. С помощта на микроскоп тръбичката се имплантира в окото, а през нея се оттича течността, която повишава вътреочното налягане. Високото вътреочно налягане е основният фактор за развитие на глаукома - то уврежда зрителния нерв. Това води до необратима слепота, тъй като зрителният нерв не може да бъде възстановен.

На живо бе демонстрирана и лазерна катарактална хирургия. Операциите бяха извършени от д-р Димитър Тасков. Той оперира двама пациенти – мъж и жена на възраст 55-65 години. При мъжа операцията бе "2 в1“ – едновременно с премахването на пердето бе отстранен и астигматизмът. Това става чрез поставянето в окото на т.нар. торична леща – също вътреочен имплант.

И трите операции бяха предавани по сателитна връзка от операционната. Те бяха наблюдавани от близо 200 наши и чуждестранни лекари – гости на конгреса. Високите технологии и роботизирането на операциите ли е бъдещето на катаракталната хирургия, риторично се питаха участниците и признаха, че светът върви напред и лекарят трябва да бъде в крак с новостите. Офталмолозите допуснаха, че само след няколко години стандартната операция на катаракта ще се извършва изцяло от робот, без човешка намеса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase