Източник: Reuters, архив
fallback

Една теория гласи, че ключът към стройната фигура се крие в консумацията на плодове и зеленчуци в суров вид. Според нея по този начин се запазват важните храносмилателни ензими, които биват унищожени по време на готвенето. 

Проучвания доказват, че хранителният режим, изграден върху прием на плодове и зеленчуци, може да намали риска от развитие на диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. 

Според диетолга Хелън Бонд хранителният режим, в чиято основа са суровите храни, може да не е целесъобразен в дългосрочен план. Тя допълва, че тази диета лишава организма от необходими хранителни вещества. 

Бонд обяснява още, че има малко доказателства в подкрепа на твърдението, че консумацията на сурови плодове и зеленчуци води до по-добро храносмилане, дава повече енергия и подпомага състоянието на кожата.

Някои плодове и зеленчуци е най-добре да се консумират сготвени, а други - в суров вид. Как стои въпросът с доматите?

Доматите е най-добре да се консумират консервирани. За ликопена – пигментът, който придава червения цвят на доматите, се смята, че осигурява защита срещу няколко видове рак, особено на простатата, както и срещу сърдечносъдови заболявания. 

Доматите, преминали през термична обработка, всъщност са по-добър източник на ликопен, в сравнение със суровия вид на плода. Процесът по обработката помага за освобождаването на повече ликопен, който бива усвоен по-лесно от организма. 

Подобно на суровите домати, консервираните също осигуряват бета-каротин и витамин C.

Още полезна информация четете в рубриката "Хранене" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

АЗ

преди 8 години

Не трябжа да се ядат домати ( купени ), защото не са .......домати.

fallback