Снимка: Reuters, архив
Д-р Росица Попова беше лектор на Форум за бременност и детско здраве на Puls.bg, провел се на 25 и 26 април. Теми на нейните презентации бяха храненето през бременността и захранването на бебето.
 
- Д-р Попова, кое е особеното при храненето на бременна жена?
 
Храненето на бременната жена е изключително важно. Храненето с цел по-добро здраве на бъдещето дете трябва да се предприеме, не само по време на бременността, но и година – две преди самото забременяване. Хубаво е още при планирането на бременност жената да започне да мисли как се храни – дали храненето ѝ е здравословно, правилно и балансирано.
 
Кои са най-важните точки по отношение на здравословното хранене на бременната? Първо, тя трябва да се храни редовно. Това означава да има задължително закуска, обяд, по-лека вечеря и, разбира се, една следобедна закуска между 16:00 – 17:00 часа. Редовното хранене предпазва от екстремно наддаване на килограми.
 
Хранителният режим задължително трябва да включва белтък, за да може да има адекватен растеж на плода.
 
Задължително трябва да се приемат и от полезните мазнини – това са ненаситените, полиненаситени и мононенаситени мастни киселини. Те се съдържат в рибата, в ядките, в някои семена. Жената трябва почти ежедневно да включва такива продукти в своя хранителен режим.
 
Ако ядките са от сигурен източник, е добре да се консумират за следобедна закуска от 30 г до 50 г. Ненаситените мастни киселини в тях са от полза за развитието на мозъка на бебето, което е от значение.
 
Рибата трябва да присъства в менюто поне 2 – 3 пъти в седмицата. Безопасна за бременната и бъдещото бебе е рибата, която е със сигурен произход, отглеждана е във ферма,тогава няма риск от наличие на тежки метали в нея. Натрупване на тежки метали се получава при дълбоководните риби, което впоследствие има негативно влияние върху плода.
 
Още за храненето през бременноста ще научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase