Снимка: Reuters, архив
fallback

Дълбоките линии около устата, познати още като „назолабиални гънки“, стават все по-видими с напредването на възрастта и отпускането на кожата на брадичката. Мастната тъкан в бузите също увисва.

Специалистите обясняват, че ако родителите или близки роднини имат назолабиални гънки, вероятността от появата им се повишава. Други фактори, които могат да са причина за състоянието, са загуба на колаген и еластин, промени в теглото, тютюнопушене и излагане на слънчева светлина.
 
Дълбоките линии в периода между 30 и ранните 40 години са добри „кандидати“ за третиране с хилауронова киселина. Резултатите траят около 12 – 18 месеца. Филърите подкрепят и поддържат гънките, които са виновни за дълбоките линии.
 
През периода между 40-те и 50-те години подходящата терапия са процедурите с поставяне на ботокс. Той предотвратява или намалява развитието на дълбоки линии.
 
Когато назолабиалните гънки са налични през 60-те години от живота, подходящ вариант биха били лазерните процедури, които третират фини линии и стягат кожата.
 
Най-добрият начин да се избегнат е добрата превенция. Тя се състои в защитаване на кожата от ултравиолетовите лъчи, а също така и в консумацията на храни, които съдържат повече антиоксиданти. Такива са горски плодове, броколи и моркови. По този начин се поддържа здравината на колагена и еластина в кожата.
 
Важно е също така да се поддържа здравословно тегло и да се избягва тютюнопушенето.
 
Още полезна здравна информация ще намерите на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback