Източник: Reuters, архив

Д-р Христо Пседерски е началник отделение по детска реанимация в УМБАЛСМ „Пирогов“. Завършва Медицински университет – София през 1985 г. Притежава две специалности - по детски болести и по анестезиология и реанимация.

Д-р Христо Пседерски бе един от лекторите на четвъртия поред Форум за бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg, който се състоя на 25 и 26 април в столицата.

Д-р Пседерски, кои са най-често срещаните летни инциденти при децата и как можем да им помогнем?

Много и различни опасности дебнат децата, особено по време на лятната ваканция, но най-сериозните от тях са свързани с тежки алергични реакции от рода на анафилактичен шок, топлинния и слънчев удар, удавяне и обструкция на горните дихателни пътища.

Изключително важно е родителите да са запознати с тях и да знаят как да окажат първа помощ на детето посредством кардиопулмонална ресустация след тежък инцидент, свързан с нарушения в дишането и сърдечната дейност. Това представлява група от мероприятия, които имат за цел временно заместване или подпомагане на дихателната и сърдечната функции. Това е много важно, тъй като мозъкът на човека може да издържи без кислород само 3-5 минути. При лишаване на мозъчните клетки от притока на кръв, респективно кислород за повече от 5 минути настъпват необратими увреждания на мозъчната тъкан.

Кардиопулмоналната ресусцитация се състои от два основни компонента – прилагане на изкуствено дишане и сърдечен масаж.

Много често, при игрите навън или при почивка на море, децата получават топлинен или слънчев удар, дължащи се на остро претопляне на тялото, съчетано с нарушено топлоотдаване. Причините са основно неподходящото за жегите облекло и продължителното излагане на пряка слънчева светлина. Това може сериозно да засегне както сърдечносъдовата функция, така и мозъка.

Симптомите са свързани с главоболие, гадене, повръщане, диария, замаяност, а доста често и със загуба на съзнание.

Първа помощ в такива случаи се прилага, като пострадалото дете се отведе на сенчесто и хладно място. То трябва да бъде съблечено и обтрито с хладка вода, както и да се постави лед под мишниците му, за да се свали телесната температура под 38 градуса. Ако е изгубило съзнание, се правят изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж до пристигането на екип на Спешна помощ.

Още за най-често срещаните инциденти сред децата може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase