Източник: Reuters, архив
fallback

Колагенът е основният структурен протеин на съединителната тъкан разпространена из цялото  тяло. Колагенът заема между 25% и 30% от тъканната архитектоника в тялото. Колагенът, представен под формата на удължени фибри, взима участие в състава на множество влакнести структури в тялото, най-вече в кожа, мускули, сухожилия и костно-ставните лигаменти. Широко разпространение на колаген се открива също така в роговицата, хрущяли, кости, кръвоносни съдове, в анатомичната структура на стомашно-чревния тракт, междупрешленовите дискове и в дентина на зъбите.

"Колаген" произлиза от гръцки, където "kolla" означава "залепвам", а "gen" е наставка, обозначаваща производствените процеси в тялото.

Колагенът е основен компонент на ендомизиума в мускулите. Основното производство на колаген се осъществява от фибробластите. Неговото количество в мускулната тъкан е около 1-2% и в сравнение с общото мускулно тегло, може да се представи като 6% от общата маса в тялото.

Колагенът е изграден от множество здрави връзки, наричани колагенови влакна, които са основен компонент на извънклетъчната матрица, поддържаща тъканите и органите в тялото. Колагенът, като един от водещите по важност компоненти за мускулите, има много голяма якост при опън.

Повече за колагена може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback