Източник: Reuters, архив

С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплакванията от ухапване от кърлежи. Те се крият в гори, гъсталаци, високи треви, плевели и ниски храсти.

Веднъж нападнал жертвата, кърлежът пропълзява дискретно по тялото, търсейки окосмена, топла или влажна част, на която да се закрепи.

Паразитът има хоботче, пригодено за разрязване на кожата и смукане на кръв. Хоботът има характерна форма, подобно наредени един зад друг връхчета на стрели. Тази структура на котва позволява лесно проникване в плътта, а насочените назад куки препятстват измъкването.

При хранене, кърлежите изпускат от жлезите си антикоагулант и лепкав секрет, който ги „циментира“ към жертвата. Лепкавата слюнка се отделя в мястото на смучене временно. След наяждане, лепилото се разгражда напълно, освобождава кърлежа и той пада на земята.

В България са разпространени кърлежи, принадлежащи основно на родовете Ixodes, Hyalomma, Dermacentor marginatus, Haemophysalis, Rhipicephalus и Boophilus annulatus.

Болести, предавани от кърлежите

1. Лаймска болест

Това е една от най-разпространените предаване с кърлежи инфекции в България. Между 20% и 30% от възрастните иксодови кърлежи и 10% от нимфите им са заразени с причинителите на Лаймската болест. Клиничната картина може да имитира редица заболявания.

Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър около 5 см, обикновено на мястото на ухапване от кърлежа, което впоследствие бързо се разширява.

Паралелно със зачервяването или самостоятелно могат да се изявят и други симптоми на началната Лаймска болест - увеличение на лимфните възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.

Повече за болестите, предавани от кърлежите, може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase